Raid Nedir?
Raid ‘i örnek vererek tanımlayalım. Örneğin bir web siteniz var ve kritik bilgiler içeriyor. Bir e-ticaret sitenizin olduğunu farzedelim. Raid denen sistem sayesinde web siteniz duruma göre 2 veya daha fazla diske eşitlenir. Yani web siteniz komple yedeklenir. Eğer sitenizin bulunduğu diskte sorun çıktıysa sağlam olan diğer yedek disk aktifleşir. Ve bu durumda tek bir diskiniz kaldığı için yeni bir diske tekrardan yedeklenir ve siteniz yine 2 diskte de mevcut olur. Aynı şekilde Raid ‘ler sadece veri korumak için değil performans için de kullanılan bir sistemdir. Ayrıntıları madde madde inceleyelim ;
Raid bu anlamda mükemmel bir veri koruma hizmeti sağlamaktadır. Türlerine göre de Raid ‘ler ayrılmaktadır. Biz size en fazla tercih edilen Raidler ‘den bahsedeceğiz.
- Raid 0 : Minimum 2 harddisk olarak çalışma prensibine sahiptir. Örneğin A ve B adında 2 TB diskiniz mevcut. Toplam belleği 4 TB olur. 2 diskin gücünü birleştirip performansı maximum seviyeye çıkarır. Fakat bu türde maalesef yedekleme yapılmamaktadır. Raid 0 ‘ın özelliği sadece performans yükseltmektir. Eğer disklerinizden birine zarar gelirse diğeri de hasar görür ve verileriniz kaybolur.
- Raid 1 : Bu Raid ‘in amacı yedeklemedir. Yani performanstan ziyade veri koruma hizmeti sağlar.Diyelim 2 adet diskiniz var, bunu tek disk olarak görür. X ve Y isimli 2 diskiniz olduğunu düşünün. Web sitenizi Raid 1 sistemde yazarsanız X ve Y ‘ye de yazar. Bir harddisk arıza görürse diğerinde verileriniz yedeklenmiş bir şekilde korunmuş olur.
- Raid 10 : Hem yedekleme hem de maximum performans sağlar. Minimum 4 harddiskten oluşur. Mesela 4 diskten oluşan sistemde hepsini birleştirir fakat size yarısını kullanma şansı verir. Siz kullanabileceğiniz 2 harddiske bir veri yazarsanız o diğer kullanamadığınızda yedeklenir. Maximum 2 harddisk arıza şansı tanımaktadır. Yani 2 harddiskiniz bozulursa sistem diğer 2 harddiskte çalışmaya devam eder.
Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.